Trattkantareller

Färskt är INTE alltid bäst!
Trattkantareller är en perfekt svamp att torka, denna traditionella konserveringsmetod, som kan ge svamparna flera års hållbarhet och dom kommer att smaka gott! Faktum är att det som händer med svampen när den torkar är att den kommer att smaka mer i torkat tillstånd än den gjorde innan! OBS! Torkningen får inte ta för lång tid då blir svampen oätlig........lägg inte svamparna på varandra, ett myggnät är bra. Blötlägg svampen i en halvtimme i ljummet vatten, använd blötläggningsvattnet oxå.....det ger god smak. TRATTIS på Er!


Recept på svampsoppa
300 gr färska rensade trattkantareller (eller 25 g torkade),
3 st schalottenlökar, 1 st vitlöksklyfta, 2 msk smör, 1 msk vetemjöl, 1 l vatten, 2 tärningar grönsaksbuljong, 3 dl mellangrädde eller vispgrädde, 2 krm salt, 1 krm vitpeppar, 1 tsk vitvinsvinäger, 0.75 dl torr sherry,
lite hackad persilja till dekoration


1. Med färsk svamp: Lägg undan några av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar. Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter.
2. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter.
3. Salta och peppra och tillsätt vinägern, som hjälper till att ta fram den fina svampsmaken. Häll till sist i sherryn, uteslut om Du vill!
4. Hetta upp de hela trattkantarellerna i lite smör och lägg ner dem i soppan. Garnera med lite hackad persilja.
5.Mixa soppan så slät som Du vill ha den, en smaksak! 
6. Med torkad svamp: Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att svampen täcks. Låt den stå och svälla i cirka 30 min. Sila av spadet och spara det. Använd det tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas. Tillaga sedan soppan som ovan.

Ett tips ofta utesluter jag mjölet i mina soppor när man mixat svamp eller grönsaker eller vad man nu har i sin soppan, tycker JAG att soppan blir lagom krämig ändå. Ett trick är att ha i en eller ett par potatisar i soppan som redning.  Jag tar kanske lite mindre vätska eller mer grädde. Jag HATAR tjocka soppor!
Tips två i många av mina soppor tar jag hälften grönsak o hälften hönsbuljong, för att få en rundare och fylligare smak på soppan.
Tips tre gör en lite toast med riven Västerbottensost på, gratinera snabbt i ugnen, servera soppan och osttoasten med ett glas sherry. Mumsfillibabba!

Tips fyra detta recept kan Du använda till champinjoner och kantareller oxå!
Lycka Till!/Ha en skön lördag/KRAM C


Kommentarer

Populära inlägg