Jag älskar inkokt lax med mors specialsås. Vintips!

Hej!
Vårmiddag som passar i påsk.
Jag älskar inkokt lax med mors specialsås.
Laxen ska kokas in dagen före den serveras.
Vatten, lite vin, vitpepparkorn, rejält med salt och massor av dill eller dillstjälkar.
Kyl.
Serveras med potatis och gröna ärtor, Ebbaärtor.
Tänk så enkel och bra bjudmat!
Inget matos när gästerna ska komma.


 Inkokt lax, vårmat.

 Till detta serverar jag gärna ett vin från Portugal.
Alvarinho Contacto, pris 130 kronor.
Ett härligt vin.

Betyg: 6 av 6Minho i norra Portugal gjorde sig känt för sin vinho verde, det ”gröna” vinet som inte fick namn efter sin färg, utan efter att druvorna skördades knappt mogna och vinet buteljerades med en pregnant kolsyresprits. Låter det gott? Trodde inte det och lyckligtvis har denna stil nu huvudsakligen förpassats till historieboken. I dag är ambitionen på topp. Druvsorten är alvarinho, som i spanska Galicien kallas albariño. Det är emellertid på den portugisiska sidan den når sitt crescendo och smakprovet här är en stående favorit från en av de allra bästa producenterna: Anselmo Mendes. Sitt namn har det efter den skalkontakt musten ges före jäsningen och som förstärker en äppelgrön, superfräsch och extremt matvänlig fruktsyra. Få vet att alvarinho dessutom mår alldeles förträffligt i vinkällaren och med tiden utvecklar sekundäraromer som gör det ännu mer njutbart och fulländat. Karaktären är både blommig och kryddig med högst aptitretande, skönt krispiga druvaromer.
Kronström.


Mors kalla sås till inkokt lax.
Jag serverar den oxå till knaperstekt spättafilé.
Vispa grädde,
tillsätt majonäs,
tillsätt senap, 
ta den sort du gillar,
går med både grovmalen eller dijonsenap,
Lite rörsocker.
Massor av hackad dill.
Smaka av.
Kyl.
Servera.

Lycka till med denna vårmiddag.
Glad Påsk
Hälsning C

Kommentarer

Populära inlägg