Statsminister Ulf Kristersson information till svenska folket. 🇾đŸ‡Ș


Hej Sverige!

Hur hamnade vi hÀr?

En frÄga jag och mÄnga andra stÀller oss just nu.

Vi som tror att vi kan ta hand om allt och alla.

Uppenbarligen funkar inte vÄr strategi.

Ulf Kristersson:

Sverige utsÀtts just nu för pÄverkanskampanjer understödda av stater och statsliknande aktörer, vars sjÀlva syfte Àr att skada Sverige och svenska intressen.

Den senaste tidens brÀnningar av kopior av heliga skrifter sammanfaller i tid med ett försvÄrat sÀkerhetspolitiskt lÀge. Dessa hÀndelser Äterges sedan pÄ ett felaktigt sÀtt, ibland tillsammans med direkta uppmaningar om att skada vÄrt land.

Regeringen jobbar nu hÄrt för att trycka tillbaka den felaktiga bild som sprids av Sverige, hÀr och i andra lÀnder. Vi följer lÀget noga, i tÀt dialog med ansvariga myndigheter.

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, har idag tillsammans med Myndigheten för psykologiskt försvar, hÄllit presstrÀff för att informera om situationen och det intensiva arbete som utförs för att stÀrka vÄr motstÄndskraft mot de aktörer som försöker försvaga Sverige.

Vi ser bland annat att ryska aktörer Ă€r aktiva i att sprida det felaktiga pĂ„stĂ„endet att Sverige som stat skulle ligga bakom skĂ€ndningen av olika skrifter. Det Ă€r naturligtvis helt felaktigt. 

Jag vill ocksĂ„ sĂ€rskilt bemöta ett vanligt missförstĂ„nd: Svenska staten utfĂ€rdar inte tillstĂ„nd att brĂ€nna kopior av koranen. DĂ€remot utfĂ€rdar polisen tillstĂ„nd för allmĂ€n sammankomst – en rĂ€tt som Ă€r grundlagsfĂ€st i Sverige. 

Hur den rÀtten sedan utnyttjas Àr upp till var individ att sjÀlv bestÀmma. Staten garanterar rÀtten till yttrandefrihet, men stÄr inte dÀrmed bakom nÄgra politiska budskap.

Sverige har verkligen ingen tradition av att brĂ€nna böcker eller skrifter bara för att det Ă€r lagligt. TvĂ€rtom har vi en tradition av att skydda böcker – och att lĂ€sa dem. Sverige Ă€r dessutom ett land med en stark tradition av respekt för olika trosutövningar — och för varandra. Religionsfriheten Ă€r en svensk hörnsten.

DÀrför finns starka skÀl att tro att den senaste tidens plötsliga ökning av brÀnningar sker med avsikten att splittra och söndra och pÄ olika sÀtt försÀmra vÄrt lands stÀllning internationellt.

En avgörande del av vĂ„rt demokratiska samhĂ€llskontrakt Ă€r att staten ska sĂ€kerstĂ€lla och garantera rĂ€tten till vĂ„ra grundlagsfĂ€sta rĂ€ttigheter. En annan del av samhĂ€llskontraktet Ă€r att staten ytterst ska vĂ€rna svensk nationell sĂ€kerhet och svenska medborgares sĂ€kerhet bĂ„de i och utanför rikets grĂ€nser. 

De samordnade desinformationskampanjer som Sverige nu utsĂ€tts för försĂ€mrar situationen för svenska medborgare och företag utomlands, och försvagar sĂ€kerheten inom landet. Den ökar risken för brutala terrorangrepp. 

DĂ€rför vill jag och regeringen vara tydliga med vĂ„r uppmaning till vaksamhet och försiktighet. Bidra inte med att sprida hatiska budskap och falska berĂ€ttelser. NĂ€r du möts av ny information – tĂ€nk efter en extra gĂ„ng. Vem Ă€r avsĂ€ndaren? Vad Ă€r syftet? Vems Ă€renden riskerar jag springa? Vem vill avsĂ€ndaren pĂ„verka och pĂ„ vilket sĂ€tt? Bli inte en nyttig idiot för andras intressen.

Var och en av oss bÀr nu ett stort ansvar. LÄt oss tillsammans vÀrna vÄrt land och svenska medborgares sÀkerhet.

HĂ€lsning C

Kommentarer

PopulÀra inlÀgg