Lax med gorgonzola och sherrysås

Hej alla bloggare, hoppas helgen varit bra!
Här kommer ett härligt recept, jag gjorde detta i fredags kväll. Jättegott! Receptet kommer från Jan Mårtenssons senaste Homan-deckare. Servera gärna en torr reisling till.
Sherrysåsen ska jag prova till rödspättafilé som rullas ihop och läggs i en smord ugnsform, slå såsen över och in och gratineras i ugnen, jag tror det blir gott.
LYCKA TILL/ Kram C





Ungnstekt lax med gorgonzola och sherrysås

Det här behövs
 
600g benfri mittbit av laxfilé
6-8 msk gorgonzola
ca 1 msk olivolja till pensling
ca 1/2 tsk salt
 Gör så här:
Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar.
Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan.
Gör med en vass kniv ett snitt liksom en "ficka" mitt på varje laxbit.
Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form.
Fördela osten i "fickan" på varje laxbit.
Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela.
Sätt ugnen på 200° och ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 8-10  minuter. 

Sherrysås 

1 dl sherry
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
ca 1 dl finhackad dill
ca 1 msk smör

Gör så här:  
Koka upp vinet med buljongtärningen och koka ihop det hela tills hälften återstår.
Tillsätt creme fraichen och koka ytterligare ett par minuter.
Tillsätt slutligen dillen och vispa i en liten klick kallt smör.

Kommentarer

Populära inlägg