Lotta Lundgren

Hej sköna söndag!
Nu återkommer jag till en bok jag har skrivit om tidigare.
Köp den, läs den, perfekt-ge-bort-present, skratt med den!!
Boken är så otroligt bra.
Jag har lärt mej massor och jag har lagat mat sedan tonåren.
Det är aldrig försent att lära.
 
 
Innehåll:

Kan alla människor lära sig laga mat? Finns det andra vägar att gå än dem som vanliga kokböcker erbjuder? Och kan man till och med ha roligt under tiden?

Tio lektioner i matlagning handlar om matlagning i fri stil, ätandets glädje, kärlek i gasform, före detta pojkvänner, otacksamma ungar, smaksinnets fysionomi, vikten av jämställdhet, problemet med kost, maten som religion, författandets plågor, kreativitetens källor, kökets utrustning, mat och sex, konsekvensen av kroppsfett, kött som konflikthärd, pengar och döden, men kanske allra mest om hur man gör när man lagar mat. Innehåller ca 30 recept.
 
 
Här en övninguppgift, finns många sådana i boken!
Stekt entrecote.
1 tjock skiva entrecote, minst 200 gr
husållspapper
salt och nymald svartpeppar.
olja
Att steka på en bättre bit kött är ett av dessa eländiga matlagningsmoment som inte erbjuder så stora möjligheter att fuska sig ur situationen eller korrigera misstag i efterhand. Här efterfrågas istället ett visst mått av perfektion, detta glädjedödande förvärv som normalt inte har i kök att göra. Det är naturligtvis roligt att kunna göra en fin köttbit rättvisa. Men glöm aldrig att det är matlagning vi håller på med, inte fredsförhandlingar i Mellanöstern. Går det åt skogen är det bara att hälla sås över alltsammans, äta upp och gå vidare i sitt liv. Det kommer nya chanser att laga mat hela tiden.
Rått kött består till ungefär 75 procent av vatten. Vid upphettning hårdnar köttfibrerna och släpper vätska. Köttkockens ambition är att ge köttet en smakrik stekyta och ett saftigt inre. Somliga av oss har fått lära oss att det här med att bryna kött är något man gör för att stekningen "stänger köttets porer och på så sätt låser inne köttsafterna". Den här teorin formulerades ursprungligen av den tyske kemisten Justus von Liebig en vacker afton år 1850 och är ingenting att bry sig om. Justus kunde inte ett skit om mat, han chansade bara och råkade få till en slagkraftig formulering som levt vidare sedan dess. Kött saknar porer och syftet med att steka saker är enkom att det bildas en massa goda smakämnen då. Vätskeläckaget pågår dessutom så länge köttet utsätts för värme.
 
Ha, ha...... detta var inledningen till receptet, resten får Du läsa vidare i boken sidan 103 stycket handlar om kött.
Jag hoppas Du förstår vilken humor det är i boken?!
Och vilken kunskap.
Tack Lotta Lundgren.
 
SÖNDAGSKRAM C

Kommentarer

Populära inlägg