Lucka 22 - Saffransrisotto.

Hej på fjärde Advent!

Nu har vi fått hem lite nära och kära så nu lagas det god mat.
Lucka 22, är Du sugen på någor gott?
Gör detta, Lisa Lemkes recept, hon är en fantastisk matkreatör, tycker jag.
 
 
Saffransrisotto med ärtor och parmesan
3 dl risottoris
2 st bananschalottenlökar
1 st piripiri
2 st vitlöksklyftor
0,5 g saffran
Olivolja att steka i
3 dl vitt vin
1 - 1,5 l hönsbuljong
2 dl gröna ärtor
2 - 3dlriven parmesan
Rivet skal från en stor citron
Salt och svartpeppar
2 msk smör
 
  
Saffransrisotto med ärtor och parmesan
1. Hacka lök, vitlök och chili. Mortla saffran med en nypa salt.
2. Fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa med tills riset börjar få ett glansigt hölje.
3. Slå på vinet och låt det koka in i riset. Börja späd med litet varm hönsbuljong och låt koka in innan du tillsätter mer av buljongen. Rör om då och då under tiden du låter risotton koka på svag eller mellanvärme.
4. När riset börjar bli nästan al dente är det viktigt att du börjar röra kraftigt i risotton för att göra den krämig. Omrörningen gör att riset släpper på stärkelsen. Fortsätt späda med buljongen och koka tills riset är färdiglagat.
5. Risotton ska vara ganska lös för när du tillsätter resten av ingredienserna och låter den stå någon minut kommer den tjockna. Ta bort kastrullen från värmen och rör i parmesan, ärtor och rivet citronskal.
6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och rör ner en stor klick smör. Låt stå under lock ett par minuter innan servering. Späd eventuellt med mer buljong om risotton känns för tjock.
 
Lisa och hennes man driver en pizzeria i Skrea, Falkenberg.
Jag tror den har varit fullbokad sedan starten!!
Dom har öppet några gånger i månaden och eldar då upp sin vedugnseldade pizzaugn.
Råvarorna är närproducerade.
Stället heter Prostens Pizza.
 
Saffransrisotto åt vi i går kväll, jag serverade svenska färska räkor och bresaola till.
Jättegott!
Därefter blev det en Lingonpaj med kolasås.
 
MUMS!
Riktigt "juliga" smaker
KRAM C

Kommentarer

Anonym sa…
Du är så duktigt på mat och älskat att läsa och
Göra dina recept . Tack för att du inspirerar
Man alla godsaker Christina!
Trevlig 4:e advent
Puss och kram Tesse
Chris sa…
Kram på Tesse.
Kul att du gillar recepten!
Vilken snygg make up du hade idag.
Kram från oss alla till hela din familj
Maria EB sa…
Åh, det låter som en jättebra mellandagsrätt. Hoppas jag lyckas bättre än med konjakskakan som bara blev ett ända klet- fattar ingenting. - Vi får ha mycket vispgrädde på , var Staffans kommentar. Kram
Chris sa…
Vad hände? Karins kaka var så hög och vacker??
Sorgligt på så fin konjak.
Saffransrisotton var toppen!
Kram



Populära inlägg